Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2014

24-10-2014 Παγκόσμια ημέρα κατά της Παχυσαρκίας!


Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΠαχυσαρκίαςΗ παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες του 21ου αιώνα, καθώς έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας.
Τα νούμερα είναι ανησυχητικά, αφού 1 στους 2 Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος και σχεδόν 1 στους 3 είναι παχύσαρκος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα. Δυστυχώς, η νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει και την Ελλάδα, καθώς 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι. Επιπλέον, θεωρούμαστε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Η παιδική παχυσαρκία
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει πολλές φορές τους γονείς να αναζητούν γρήγορους τρόπους διατροφής της οικογένειας με προκατασκευασμένα γεύματα. Από την άλλη, το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών, η διαβίωση στα αστικά κέντρα, η έλλειψη πάρκων έχουν εξαφανίσει από την ζωή τους τη φυσική δραστηριότητα. Έτσι, τα παιδιά γίνονται παχύσαρκα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να εμφανίσουν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή τους.
Μια άλλη διάσταση του προβλήματος είναι οι λανθασμένες αντιλήψεις των γονέων σχετικά με το υγιές βάρος σώματος των παιδιών τους, καθώς πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα, ενώ 1 στους 4 γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν κανονικό σωματικό βάρος πιστεύει ότι είναι αδύνατα.
Οι κρίσιμες ηλικίες για την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας είναι τα 2-3 έτη, τα 5-7 έτη και η εφηβεία. Ο παιδίατρος μπορεί να παραπέμψει τους γονείς ανάλογα με την περίπτωση στον ειδικό γιατρό ή τα ειδικά κέντρα ελέγχου του βάρους στα νοσοκομεία της χώρας. Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν θα δημοσιεύονται κακοβουλα ή υβριστικά σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.