Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Νοέμβριος!! ο πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του έτους!!

Ο Νοέμβριος έχει διάρκεια 30 ημερών. Η ονομασία του προέρχεται από τη λατινική λέξη novem =εννιά, ως ένατος μήνας του ρωμαϊκού δεκάμηνου ημερολογίου.
Αεργίτες στα ποντιακά, είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Όπως και ο Οκτώβριος, αναφέρεται ως Βροχάρης, για τις βροχές του, αλλά και Σποριάς, καθώς είναι ο μήνας της σποράς των δημητριακών και των οσπρίων.
Τυπική γιορτή της σποράς είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 του μηνός.
Ο Νοέμβρης είναι και Κρασομήνας επειδή ανοίγουν τα καινούργια κρασιά, αλλά και τρυγομήνας γιατί είναι ο μήνας του λιομαζώματος. Ουσιαστικά, με το Νοέμβριο τελειώνουν οι αγροτικές εργασίες. Θα ακολουθήσουν οι κλειστές μέρες του χειμώνα, με τις βροχές και τις ατέλειωτες νύχτες.
Ο Νοέμβριος είναι ο αγαπημένος μήνας των εγκύων. Οι γυναίκες με έμβρυα στην κοιλιά συνήθως περιμένουν ως το Νοέμβριο για να γεννήσουν, γιατί σύμφωνα με μια αρχαία παράδοση, το Νο-έμβρυο που γεννιέται τον Νοέμβριο είναι πάντα υγιές.
Άλλες ονομασίες του Νοεμβρίου:
- Μεσοσπορίτης η Μεσοσποριάς, γιατί το μήνα αυτό οι αγρότες βρίσκονται στο μέσο της σποράς των δημητραικών και των οσπρίων.
- Παχνιστής, λόγω της πάχνης.
- Μεθυστής, μιας και όσοι δοκιμάζουν τα νέα κρασιά μεθάνε.
- Ανακατεμένος, γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες.
- Σκιγιάτης και Χαμένος, επειδή οι μέρες του είναι πολύ μικρές και οι νύχτες του μεγάλες.
Σημαντικές γιορτές αυτού του μήνα είναι:
Του Ταξιάρχη και Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στις 8 Νοεμβρίου, με μεγάλη πανήγυρη στη Σύμη, στην Ιερά Μονή του Πανορμίτη. Ταυτόχρονα είναι και η γιορτή της Αεροπορίας, ενώ την 1 η του μηνός γιορτάζουν οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, στις 9 ο Άγιος Νεκτάριος, στις 11 ο Άγιος Μηνάς, στις 14 του μήνα γιορτάζει ο Άγιος Φίλιππος, στις 15 αρχίζει η Νηστεία των Χριστουγέννων, στις 16 γιορτάζει ο Άγιος Ματθαίος, στις 19 ο Άγιος Βαρλαάμ, στις 21 τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 25 η Αγία Αικατερίνη, στις 26 ο Άγιος Στυλιανός και στις 30 ο Άγιος Ανδρέας ο πρωτόκλητος.
Ας μην παραλείψουμε, τέλος, το γεγονός ότι στις 17 του Νοεμβρίου είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της στρατιωτικής απριλιανής δικτατορίας του 1967 και στις 25 του ίδιου μήνα εορτάζεται η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης.
Είναι ο μήνας που ξεκινούν τα κρύα του χειμώνα, ιδιαίτερα μετά τη γιορτή του Αγίου Φιλίππου
Πηγή: http://www.apn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν θα δημοσιεύονται κακοβουλα ή υβριστικά σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.